Tietopankki

Kemiallinen pesu

Kemiallinen pesu on pesulassa tehtävä erikoispesu. Tyypillisiä kemiallisessa pesussa pestäviä tuotteita ovat mm. villakankaiset miesten puvuntakit ja housut, silkkitekstiilit sekä verhot.

Kemiallisessa pesussa tekstiileistä voidaan poistaa erilaisia rasvoja, öljyjä ja vahoja, sekä piki-, pihka- ja steariinitahroja.

Kemiallisen pesun vaikutus kankaan kuituihin on erilainen kuin vedellä. Kemiallinen pesu ei turvota kankaan kuituja, jolloin kangas ei kutistu, veny tai nukkaannu. Kemiallinen pesu on myös kankaan väreille selvästi ystävällisempi kuin vesipesu, poikkeuksena kuitenkin jotkut voimakkaasti värjätyt puuvillatuotteet, jotka saattavat haalistua kemiallisessa pesussa.

Pesussa vaate kastellaan märäksi liuottimella ja höyrytetään kuivaksi lämpimällä ilmalla. Sekä pesu että kuivatus tapahtuu kemialliseen pesuun tarkoitetulla koneella.

Kemiallisessa pesussa yleisin käytettävä liuotin on perkloorietyleeni eli tetrakloorieteeni. Perkloorietyleeni on otettu käyttöön 1930 -luvulla ja sitä käytetään yleisesti pohjoismaissa ja myös muualla euroopassa.

Perkloorietyleeni on ympäristölle vaarallinen aine ja tämän vuoksi sitä käytetään vaatteiden pesuun vain kemialliseen pesuun erikoistuneissa pesuloissa. Nykyaikaisilla kemiallisen pesun pesukoneilla perkloorietyleenin käyttö on turvallista.

Muita maailmalla käytettäviä kemiallisen pesun pesuaineita ovat mm. hiilivety, nestemäinen silikoni ja nestemäinen hiilidioksidi.

Kaikki materiaalit eivät kestä kemiallista pesua. Näitä ovat mm. polyuretaani, alumiini, PVC ja erilaiset koristepaljetit. Myöskään erilaiset koristenapit esim. helmiäisnapit eivät yleensä kestä kemiallista pesua. Tällaisille tuotteille suositellaan emulsiopesua.

Katso myös wikipedia: tetrakloorieteeni

Emulsiopesu

Emulsiopesu on hellävarainen vesipesumenetelmä, joka kuitenkin suojaa tekstiiliä veden haitallisilta vaikutuksilta. Pesu tapahtuu teollisuuspesukoneissa erityistekniikalla, erityispesuohjelmalla ja ympäristöystävällisillä, biologisesti hajoavilla pesuaineilla. Emulsiopesu ei kuluta tekstiiliä samaan tapaan kuin vesipesu.
Emulsiopesu on ylivoimainen pesumenetelmä erityisesti aroille puuvilla- ja villavaatteille. Emulsiopesu sopii myös hyvin ohuille silkkitrikoille ja neuleille, useille keinonahkatuotteille sekä juhlavaatteille, jotka sisältävät muovisia osia mm. paljetteja tai muita koristeita. Emulsiopesu suojaa vaatteen haalistumiselta, venymiseltä ja kutistumiselta.

Emulsiopesussa on 80 prosenttia vähemmän mekaniikkaa kuin normaalissa vesipesussa. Lämpötila emulsiopesussa vaihtelee 10:stä – 40:een asteeseen riippuen tuotteesta. Emulsiopesun puhdistusteho on heikompi kuin tavallisen vesipesun. Kemialliseen pesuun verrattuna se on parempi vesiliukoiselle lialle, mutta heikompi rasvalle ja muille öljyille kuten piki, kumi pihka jne.
Emulsiopesussa käytetään emulsiomaista pesuainetta, joka veteen liuenneena muodostaa molekyylikerroksen kuidun ympärille. Molekyylikerros estää veden imeytymisen kuituun ja näin vesi ei pääse turvottamaan kuitua.
Vesipesulle tyypillistä rypistymistä ja huopaantumista ei emulsiopesussa tapahdu samassa määrin.

Pesumerkit

Vesipesu

vesipesu 40 celsiusasteessa vesipesu 60 celsiusasteessa

Vesipesun pesumerkissä suurin sallittu lämpötila on ilmoitettu merkin sisässä, yleensä numeroilla, joskus myös pisteillä. Yksi piste tarkoittaa 30°C pesua ja pisteen lisäys nostaa sallittua pesulämpötilaa 10°C/piste

herkkä vesipesu

Viivat pesumerkin alla tarkoittavat siliäville ja herkille tekstiileille suunnattua pesuohjelmaa. Normaalia varovaisempi pesu, jos koneessa ei ole tällaista ohjelmaa, tulee koneessa pestä pienempi määrä pyykkiä.

vesipesu käsin

Vesipesu käsin

vesipesu kielletty

Vesipesu kielletty

Kemiallinen pesu

kemiallinen pesu p kemiallinen pesu w kemiallinen pesu a kemiallinen pesu f

Kirjain ympyrän sisässä antaa tietoa erilaisten kemiallisten pesujen soveltuvuudesta tekstiileille. Kemiallinen pesu on pesulassa suoritettava erikoispesu.

kemiallinen pesu kielletty

Kemiallinen pesu kielletty

Valkaisu

Valkaisu

Kloorivalkaisu sallittu

happivalkaisu

Vain happivalkaisu

valkaisu kielletty

Valkaisu kielletty

Kuivaus

varovainen rumpukuivaus

Varovainen rumpukuivaus matalassa lämpötilassa

rumpukuivaus matalassa lämpötilassa rumpukuivaus normaalissa lämpötilassa

Rumpukuivaus matalassa ja normaalissa lämpötilassa. Pisteen lisäys ympyrän sisässä sallii korkeamman kuivauslämpötilan

rumpukuivaus korkeassa lämpötilassa

Rumpukuivaus sallittu korkeassa lämpötilassa

rumpukuivaus kielletty

Rumpukuivaus kielletty

tasokuivaus

Tasokuivaus. Sopii venyville materiaaleille, kuten villa tai muut neuleet

kuivaus ripustettuna

Kuivaus ripustettuna

kuivaus vettävaluvana

Kuivaus vettä valuvana

Silitys

silitys 1 silitys 2 silitys 3

Pallot kuvan sisässä ohjeistavat silityksen enimmäislämpötilan kanssa. Yksi pallo 110°C, kaksi palloa 150°C ja kolme palloa 200°C.

silitys kielletty

Silitys kielletty